В Україні стартує безкоштовний навчальний курс для бізнесу, присвячений особливостям впровадження НАССР в Україні - Держпродспоживслужба Закарпатської області
В Україні стартує безкоштовний навчальний курс для бізнесу, присвячений особливостям впровадження НАССР в Україні
В Україні стартує безкоштовний навчальний курс для бізнесу, присвячений особливостям впровадження НАССР в Україні

     Платформа масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus» спільно з Міністерством аграрної політики та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів розробили навчальний курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач». Курс присвячений питанням створення безпечних харчових продуктів з точки зору українського законодавства.

     Процес розробки, запровадження та забезпечення функціонування процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Ви довідаєтесь про сучасне виробництво та обіг харчових продуктів за допомогою розгляду та аналізу кращих світових практик. Що це означає? В Україні впроваджена європейська модель контролю над безпечністю та якістю харчів – НАССР (Система аналізу небезпечних чинників та контролю у критичних точках Hazard Analysis and Critical Control Point) – міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. Це система управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів хімічного, мікробіологічного та фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції. Сьогодні система НАССР покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів найкращими світовими виробниками. Належна реалізація програм НАССР дозволяє не тільки знизити ризики, пов’язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити продукти та процеси компанії.

     Цей курс стане у пригоді усім – представники бізнесу дізнаються, які нові вимоги тепер ставляться перед ними, а кожен українець зможе довідатись, як отримати безпечний харчовий продукт.

Курс пояснює непрості питання:

– що таке нове харчове законодавство України;

– що харчове законодавство дає бізнесу та споживачам;

– хто такі оператори ринку;

– що таке простежуваність у харчовому законодавстві;

– що таке НАССР та як його правильно читати.

     Авторами курсу є: Яна Добідовська, кандидат юридичних наук, МВА, заступник керівника проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», старший експерт з питань європейського законодавства. Брала безпосередню участь у розробці законів «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин», «Про безпечність та гігієну кормів», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також підзаконних актів на їх виконання. Юрій Оглашенний, старший експерт з НАССР та простежуваності харчових продуктів проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні». Працює у сфері безпечності харчових продуктів з 2002 року. За ці роки освоїв усі напрямки діяльності: робота на виробництві технологом та керівником групи НАССР, консультування підприємств з впровадження систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів, аудитування підприємств відповідно до вимог міжнародних стандартів, підготовка виробників до отримання єврономера, розроблення нормативних документів у сфері харчового законодавства. Володимир Лапа – голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

     Курс  повністю безкоштовний. Викладачі можуть рекомендувати навчальну літературу, щоб можна було поглиблено вивчити будь-яку тему, але й доступних в рамках курсу матеріалів буде достатньо для успішного його завершення. Все, що потрібно, – це доступ до мережі Інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій. По закінченню курсу за умови успішного складання всіх завдань  можна отримати сертифікат. Відеолекції, завдання та форум курсу будуть доступні в будь-який час.

     Зареєструватися можна за посиланням https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:MinAgro+HACCP101+2019_T2/about?fbclid=IwAR2GVW1w5Nr3Gpy7Tq8hXsg5xFd6lgurWPHr73QzQrlfeS-Bs8pXpLaiy-w або на сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

     Реєстрація стартує о 12:00 08.04.2019. Запрошуємо усіх охочих.

11.04.2019
© 2012-2019 Держпродспоживслужба Закарпатської області
Розробка та підтримка Yarega WebStudio