КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Президент України

Верховна Рада України

Урядовий портал

Закарпатська обласна державна адміністрація

На Закарпатті перевіряли, чи безпечно купувати ранні кавуни - Держпродспоживслужба Закарпатської області
На Закарпатті перевіряли, чи безпечно купувати ранні кавуни
На Закарпатті перевіряли, чи безпечно купувати ранні кавуни

Поруч із сезонними ягодами та фруктами, які вирощують місцеві агрогосподарники, на закарпатських ринках нині вже продають привезені з південних регіонів України кавуни та дині. Цьогоріч баштанні з’явилися на прилавках нашого краю набагато раніше, ніж зазвичай.  Можливо, саме тому жителі області не поспішають купувати ці солодкі ягоди. Адже побоюються, що вміст нітратних сполук у  привізних смаколиках може перевищувати допустиму норму.

Наразі продають кавуни по 12 гривень за кілограм. Продавці прогнозують що незабаром ціна «впаде». На Зеленому ринку в Ужгороді, що на площі Корятовича, смугасті ягоди можна купити ледь не на кожному кроці. За словами продавців, кавуни українські, прибули з Херсона, тож реалізатори впевнені у їх якості, тим паче, що отримали відповідні висновки досліджень лабораторії, що працює тут же стаціонарно.

Аби переконатися в правдивості слів продавців, журналісти одного з обласних телеканалів придбали кавун на Зеленому ринку і відправили його на дослідження в Закарпатську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби. З’ясувалося у ньому значно нижчий, за допустимий рівень, вміст нітратів. Такий продукт придатний до споживання. Стиглий кавун дуже корисний для організму людини. Він багатий на вітами групи А,В,С, клітковину, антиоксидант лікопин, що сприяє зміцненню імунної системи та запобіганню виникненню онкоутворень.

 «Але подібний стан справ спостерігається далеко не на всіх торговельних точках, де реалізують баштанні, – застерігає начальник ГУ Держпродспоживслужби у Закарпатській області Іван Гуледза. – Особливо небезпечно купувати їх на стихійних ринках, насамперед у місцях, облаштованих поблизу автодоріг. Адже у них може міститися велика кількість нітратів, що викликають отруєння, пил і шкідливі речовини. Тому кавуни, як зрештою і будь-які продукти харчування, бажано купувати у санкціонованих місцях, де знаходяться лабораторії Держпродспоживслужби, котрі на місці проводять лабораторні дослідження та видають висновки щодо відповідності харчових продуктів чинним нормам.

Відео додається за посиланням

09.07.2019
© 2012-2019 Держпродспоживслужба Закарпатської області
Розробка та підтримка Yarega WebStudio