КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Президент України

Верховна Рада України

Урядовий портал

Закарпатська обласна державна адміністрація

В Ужгороді освітянам роз’яснили алгоритм дій з впровадження контролю за якістю і безпечністю харчових продуктів у школах - Держпродспоживслужба Закарпатської області
В Ужгороді освітянам роз’яснили алгоритм дій з впровадження контролю за якістю і безпечністю харчових продуктів у школах
В Ужгороді освітянам роз’яснили алгоритм дій з впровадження контролю за якістю і безпечністю харчових продуктів у школах

У рамках реалізації розпорядження Голови Закарпатської ОДА про регіональний план заходів щодо організації харчування дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти області на базі Ужгородської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов відбувся семінар-навчання для керівників шкільних та дошкільних установ обласного центру.

Захід проходив за участі начальника ГУ Держпродспоживслужби у Закарпатській області Івана Гуледзи та  керівників структурних підрозділів цієї служби.

Питанням номер один, яке розглядалося під час зібрання, було впровадження системи НАССР у закладах освіти краю.

За словами начальника ГУ Держпродспоживслужби у Закарпатській області Івана Гуледзи, нині у навчально-виховних закладах усіх регіонів України триває активне впровадження системи контролю безпеки харчування. Закарпаття у цьому плані не виняток.  За вимогами чинного законодавства, адміністрації освітніх установ зобов’язані розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP. Це дасть змогу забезпечити належний контроль за виробниками та постачальникам, за якістю і безпечністю сировини та умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни.

Очільник ГУ Держпродспоживслужби краю також наголосив, що при укладанні договорів з постачальником, адміністрації освітніх закладів слід у першу чергу звертати увагу на те, чи зареєстрований постачальник належним чином, чи наявний у нього  акт обстеження  Держпродспоживслужби. Наразі фахівці служби проводитимуть профілактичні заходи у школах та дошкільних закладах, а  їхні зауваження матимуть скоріше рекомендаційний характер.

На завершення свого виступу Іван Гуледза висловив сподівання, що таким чином поступово вдасться виробити  спільний алгоритм дій задля покращення якості харчування дітей, насамперед що здійснюється за бюджетні кошти, і задля зменшення ризиків потрапляння неякісних чи небезпечних продуктів до шкільних їдалень.

Своєю чергою Юрій Клантюк зауважив, ця система не нова  і належить до обов’язкових у рамках законодавства більшості цивілізованих країн. При цьому НАССР досить гнучка, її підходи можна застосувати до кожного об’єкта, і вона гарантує безпечність продукції на повному шляху харчового ланцюжка, допомагає виявити усі критичні моменти, що здатні вплинути на безпечність кінцевого продукту та усунути шкідливі фактори.

В Ужгороді освітянам роз’яснили алгоритм дій з впровадження контролю за якістю і безпечністю харчових продуктів у школах
В Ужгороді освітянам роз’яснили алгоритм дій з впровадження контролю за якістю і безпечністю харчових продуктів у школах
21.11.2019
© 2012-2019 Держпродспоживслужба Закарпатської області
Розробка та підтримка Yarega WebStudio