КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Президент України

Верховна Рада України

Урядовий портал

Закарпатська обласна державна адміністрація

Як вберегтись від ботулізму - Держпродспоживслужба Закарпатської області
Як вберегтись від ботулізму
Як вберегтись від ботулізму

Останнім часом почастішали випадки захворювання на ботулізм. Це харчова інфекція, зумовлена споживанням продуктів, у яких накопичується ботулотоксин, одна із найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг. Збудник ботулізму – анаероб, поширений у природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор.

Спори витримують кип'ятіння до 5 годин (при домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються). Джерелом зараження ботулізмом є продукти харчування (в які потрапили спори клостридій), серед яких і домашні заготовки тривалого зберігання. Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани. Не часто мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Ось найнебезпечніші, з погляду ботулізму, продукти:

мариновані гриби, ковбасні вироби, призначені для тривалого зберігання і приготовані без дотримання ГОСТів (сирокопчені в банках); в’ялена риба; м'ясні і рибні консерви, особливо власного приготування; тушонка, паштети; овочева і фруктова консервація.

Якщо спори клостридій потрапили в м'ясні консерви або інші домашні заготовки, то в домашніх умовах їх знищити неможливо – ботулотоксин буде накопичуватися у закритій консервній банці при зберіганні в теплі.
Захворіти можна і від консервованих овочів, якщо  погано промити їх від землі. Якщо банка здулася, її обов'язково потрібно викинути. Причому повторна обробка продукту не гарантує, що вдасться зруйнувати токсин і безпечно пообідати.

Також існує поняття «гніздовий ботулізм», коли частина продукту може бути зараженою, а частина – ні. З трьох осіб, що з'їли кільце ковбаси, на ботулізм може захворіти лише одна. При цьому, у разі підтвердження у хворого ботулізму, звернутися по медичну допомогу інші двоє повинні обов'язково навіть при відсутності скарг.

Визначити небезпечний з точки зору ботулізму продукт, як кажуть на око, неможливо. Практично всі харчові продукти можуть містити спори збудників ботулізму. Щоб вони були знищені, м'ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. У промисловому виробництві це питання успішно вирішується. На домашній кухні дуже складно досягти ідеальних умов приготування.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути і раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.

Початкові ознаки – загальна слабкість, незначний головний біль. Блювота і пронос бувають не завжди. Пізніше з'являється порушення зору: хворий бачить всі предмети ніби в тумані, через сітку, з'являється двоїння предметів, важкість читання. Одночасно виникають спрага, сухість у роті, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, мова стає невиразна. Потім з'являється сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно слід звернутися до лікаря. Усі хворі на ботулізм незалежно від форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

Щоби вберегтися від ботулізму, потрібно:

- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність (якщо є невпевненість, що продукти зберігались правильно,  або транспортувались належним чином)

Увага! Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Хворобі легше запобігти, ніж лікувати!

Як вберегтись від ботулізму
04.02.2020
© 2012-2020 Держпродспоживслужба Закарпатської області
Розробка та підтримка Yarega WebStudio