КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Президент України

Верховна Рада України

Урядовий портал

Закарпатська обласна державна адміністрація

Як уберегтися від інфекційних недуг під час повені - Держпродспоживслужба Закарпатської області
Як уберегтися від інфекційних недуг під час повені
Як уберегтися від інфекційних недуг під час повені

Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Прості правила гігієни допоможуть зменшити ризик захворіти. Водночас потрібно звертатись до представників  органів місцевої влади з проханням забезпечити питною водою та продуктами харчування гарантованої якості.

За відсутності привізної питної води у жодному випадку не можна використовувати  для пиття воду з відкритих водойм та криниць, оскільки внаслідок повені у ці джерела могли потрапити із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби, зокрема збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, гельмінтозів, ГКІ тощо.

Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип'яченою водою. Для господарських цілей також слід використовувати лише прокип'ячену воду.

Споживати потрібно лише харчові продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов'язкову термічну обробку. Овочі та фрукти мають бути ретельно вимиті кип'яченою водою, після чого їх слід обдати окропом.

У спеку збільшується ризик швидкого псування харчових продуктів,  тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.

Перед прийомом їжі варто ретельно мити руки з милом, їх також можна протирати зволоженими  серветками.

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном  або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;

- колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;

- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

- трупи загиблих тварин та птиці зібрати і здати на утилізацію спеціалізованим закладам.

У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування.

Шановні краяни, пам'ятайте: зберегти здоров'я Вам і Вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!!!

25.06.2020
© 2012-2020 Держпродспоживслужба Закарпатської області
Розробка та підтримка Yarega WebStudio