КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Президент України

Верховна Рада України

Урядовий портал

Закарпатська обласна державна адміністрація

Ботулізм: основні симптоми недуги та засоби захисту від неї - Держпродспоживслужба Закарпатської області
Ботулізм: основні симптоми недуги та засоби захисту від неї
Ботулізм: основні симптоми недуги та засоби захисту від неї

У теплю пору краяни полюбляють влаштовувати відпочинок на природі. Нині під час пікніка й надалі доволі популярними залишаються страви, приготовані на відкритому вогні. Але якщо славнозвісний закарпатський бограч чи інші варені смаколики є цілком безпечними та навіть корисними, то про печені на мангалі м’ясо і рибу цього сказати не можна.

Такі страви потребують неухильного  дотримання усіх умов технологічного процесу приготування. Адже у сирій туші можуть міститися збудники небезпечного захворювання – ботулізму.

За даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, із серпня цього року в Україні зафіксовано ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо цієї недуги серед населення країни. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, пов’язаних із вживання рибної продукції, зокрема  в’яленої риби промислового виробництва.

На Закарпатті упродовж  2018-2019 років не було зафіксовано жодного випадку захворювання на ботулізм, але наприкінці цьогорічного січня у Перечинському районі зафіксовано факт отруєння збудником цієї недуги внаслідок вживання неякісної домашньої м’ясної консерви.

Довідково: ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, що містять отруйні речовини (токсини), котрі виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є одним із найсильніших біологічних отрут .

Збудник хвороби міститься в ґрунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишківника тварин, птахів, молюсків і риб. Тож людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, які не пройшли належну   термічну обробку.

Найчастіше збудник виявляється в консервах, а також продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.

Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі. За таких умов мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють токсин. Консервація є найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. Найбільшою загрозою для здоров'я людини є домашні консерви.

Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки за здуттям банок. Це пов’язано з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. Іноді смак, запах і вигляд продукту можуть не змінюватися.

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово.

Перші ознаки, що мають насторожити: порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті, турбує «туман», двоїння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість.

Ботулізм належить до важких захворювань, що викликають незворотні наслідки і можуть призводити до смерті хворого, тому займатися самолікуванням категорично не рекомендується. До приїзду бригади медичних працівників необхідно провести першочергові заходи, які сприятимуть зниженню концентрації токсинів в організмі людини.

Щоб запобігти виникненню ботулізму

Але найкраще запобігти виникненню цієї хвороби.  Для цього потрібно:

  • не купувати консервовані продукти домашнього приготування;
  • не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
  • не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими;
  • зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6оС;
  • знищувати «бомбажні» (здуті) банки;  
  • дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не  використовувати  зіпсовані овочі та фрукти;
  • відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м'яса з кров'ю, копченої та сирої риби;
  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються; 
  • ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Ботулізм: основні симптоми недуги та засоби захисту від неї
Ботулізм: основні симптоми недуги та засоби захисту від неї
08.09.2020
© 2012-2020 Держпродспоживслужба Закарпатської області
Розробка та підтримка Yarega WebStudio