КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Президент України

Верховна Рада України

Урядовий портал

Закарпатська обласна державна адміністрація

Про застосування десикації як одного з ефективних способів збирання врожаю сої та соняшнику - Держпродспоживслужба Закарпатської області
Про застосування десикації як одного з ефективних способів збирання врожаю сої та соняшнику
Про застосування десикації як одного з ефективних способів збирання врожаю сої та соняшнику

Для прискорення дозрівання сої та соняшнику, а також задля можливості проведення своєчасного механізованого збирання урожаю цих рослин ефективним є спосіб проведення десикації посівів. Одночасно з переджнивним підсушуванням рослин поля звільняються від багаторічних бур'янів під наступні культури.

Десикацію сої рекомендується проводити у фазу початку побуріння бобів нижнього і середнього ярусів (за вологості насіння 35-40%) з використанням препаратів згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» на основі діючих речовин: дикват, дикват іон, дикват дибромід, солі гліфосату, глюфосинат амонію.

Десикацію соняшнику доцільно проводити у фазу початку побуріння кошиків за високої вологозабезпеченості і вологості насіння 25-30% з використанням препаратів на основі діючих речовин: солі гліфосату, дикват, дикват дибромід, дикват іон, глюфосинат амонію, згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Препарати необхідно підбирати для конкретної культури, зважаючи на особливості їх дії, дотримуватись рекомендацій щодо норм витрати, термінів проведення обробітків.

Технологія застосування десикантів передбачає використання авіаційної техніки і тракторних обприскувачів, вибір яких залежить від обсягу десикаційних заходів, термінів проведення, особливостей культури, яку обробляють, місця розташування посіву.

Порушення регламентів десикації може спричинити тяжкі наслідки: пестициди в разі потрапляння на інші рослини (в т.ч. й насадження багаторічних деревних рослин та кущів) можуть призвести до їх знищення або істотного пошкодження, а також до ураження бджіл.

Для запобігання порушенням технологічних та санітарних вимог при застосуванні пестицидів і виникненню негативних наслідків для населення та навколишнього середовища управління фітосанітарної безпеки ГУ ДПСС в Закарпатській області вкотре  нагадує про необхідність дотримання суб’єктами господарювання технологічних та санітарних вимог при застосуванні десикантів, зокрема вимог Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1.2.001-98.

Під час проведення десикації необхідно:

- застосовувати препарати відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні;

- обов’язково проводити завчасне попередження населення та представників сільських рад про час та місце проведення робіт із застосуванням десикантів, а також виставляти попереджувальні знаки на площах, які оброблені; 

- обов’язково враховувати швидкість (до 3-4м/сек) і напрям вітру;

- дотримуватись безпечної відстані від населених пунктів (для штангових обприскувачів – 300 м, авіаційний метод внесення – 1000 м), сусідніх культур, прилеглих до поля приватних земельних ділянок, лісосмуг тощо, на які може потрапити десикант внаслідок знесення повітряним потоком. Забороняється також авіаобприскування рослин в радіусі менше за 1 км від населених пунктів і тваринницьких ферм, а також в радіусі менше 2 км від водоймищ рибогосподарського використання. Обприскування сільськогосподарських культур біля населених пунктів слід проводити при напрямку вітру протилежному населеним пунктам.

- проліт авіатехніки із працюючою апаратурою, що розпилює десикант, допускається лише над полем, що обробляється;

- не допускається проліт (розвертання) заправлених десикантом літаків над населеними пунктами або іншими культурами.

Таким чином, застосування десикації сприяє зменшенню вологості зерна та насіння, полегшує збирання урожаю, зменшує забур’яненість, а також втрати врожаю та витрати на доведення до стандарту зібраного насіння.

17.09.2020
© 2012-2020 Держпродспоживслужба Закарпатської області
Розробка та підтримка Yarega WebStudio