КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Президент України

Верховна Рада України

Урядовий портал

Закарпатська обласна державна адміністрація

Літній відпочинок дітей: якість та безпека - Держпродспоживслужба Закарпатської області
Літній відпочинок дітей: якість та безпека
Літній відпочинок дітей: якість та безпека

«Здоров’я дітей і якість їхнього відпочинку – це безумовний пріоритет для Держпродспоживслужби» – в.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби Сніжана Локес

Питання літнього оздоровлення дітей на теперішній час чітко регламентовано в законодавчих та нормативних актах, а саме: Закон України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Типове положення про дитячий заклад оздоровлення та відпочинку. Основними нормативними документам, обов’язковим до виконання, що визначає гігієнічні вимоги щодо забезпечення оптимальних умов оздоровлення та відпочинку дітей є: Державні санітарні правила розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затверджені наказом МОЗ України від 19.06.1996 р. №172; Державні санітарні правила і норми «Улаштування, утримання і організації режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23.-99, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 26.04.1999 № 23; Державні санітарні норми та правила «Влаштування, утримання та організації режиму діяльності дитячих наметових містечок, затверджених наказом МОЗ України від 07.02.2012 № 89.

 

Основною метою організації і відпочинку дітей влітку, в першу чергу, є створення безпечних для життя і здоров’я дітей умов для ефективного їх оздоровлення, недопущення епідускладнень та виникнення інфекційних захворювань серед дітей, в першу чергу – групових кишкових інфекційних захворювань, для чого потрібно строго дотримуватись вимог чинного законодавства, в першу чергу, санітарного. Одним з найбільш потужних факторів в профілактиці гострих кишкових інфекційних захворювань та спалахів харчових отруєнь є чітка організація харчування та дотримання санітарних норм та правил на харчоблоці, дотримання вимог до постачання продуктів та продовольчої сировини, до їх безпеки, до умов зберігання, реалізації та технології приготування страв. А також забезпечення харчоблоків достатньою кількістю справного холодильного обладнання.

 

Відповідальним за харчування особам слід не допускати отримання продуктів харчування без необхідної супроводжувальної документації (сертифікатів відповідності, накладних тощо), здійснювати бракераж сирої продукції і готових страв, ведення всіх необхідних журналів. Дотримання санітарних правил забезпечують керівники і голови профспілкових комітетів, у віданні яких знаходиться заклад та начальники таборів. Постійний контроль за виконанням санітарних правил здійснює медпрацівник закладу. Відповідальними за виконання норм харчування є засновники (власники), керівники закладу.

Основні вимоги санітарного законодавствах та умовах, на які буде звертатись увага фахівців Держпродспоживслужби при комплексних перевірках:

- забезпечення харчоблоку технологічним, холодильним обладнанням, виробничим інвентарем, кухонним і столовим посудом, миючими і дезінфекційними засобами;

- наявність погодженого примірного меню;

- наявність облаштованих медичних приміщень та ізолятору, забезпечення медикаментами відповідно з вимогами санітарних правил;

- прийом дітей в заклад здійснювати при наявності у них Медичної довідки на дитину, яка в’їжджає в дитячий заклад оздоровлення та відпочинку за Ф-№ 079/о (затв. наказом МОЗ України від 29.05.2013 № 435); - наявність документів про проходження обов’язкового медогляду персоналом;

- укладення угод про проведення дезінфекційних, дератизаційних та дезінсекційних заходів, вивіз побутових відходів та нечистот;

- організація питного режиму.

 

Враховуючи той факт, що більшість оздоровчих закладів мають власні криниці і водогони, перед початком роботи необхідно провести лабораторні дослідження води, яка має бути якісною і безпечною (облаштування і утримання децентралізованих джерел водопостачання відповідно з вимогами санітарних норм і забезпечення закладу питною водою гарантованої якості).

У зв’язку з продовженням дії карантину на території України, буде приділятись увага дотриманню в закладах протиепідемічних заходів відповідно до постанови Головного державного санітарного лікаря України від 08.06.2021 №5.

 

Згідно даних Департаменту соціального захисту населення Закарпатської обласної військової адміністрації, в області в 2022 році планується відкрити в оздоровчому сезоні близько 10 закладів оздоровлення і відпочинку для дітей. Наразі триває робота з уточнення дислокації закладів оздоровлення і відпочинку для дітей, всі табори до початку функціонування будуть комісійно обстежені на відповідність вимогам чинного законодавства із складанням Акту готовності. В районах та об’єднаних територіальних громадах створюються оперативні штаби з питань організації і проведення оздоровчої кампанії 2022 року, переглядаються показники програм оздоровлення та відпочинку дітей з урахуванням термінів початку оздоровчого сезону.

 

Сніжана  ЛОКЕС – в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області: «Здоров’я дітей і якість їхнього відпочинку – це безумовний пріоритет для Держпродспоживслужби. Відтак, наші фахівці будуть створювати всі умови для того, щоб відпочинок дітей був не тільки приємним, але й безпечним. Бажаємо усім українцям лише гарних вражень та мирного неба!».

 

 

16.06.2022
© 2012-2022 Держпродспоживслужба Закарпатської області
Розробка та підтримка Yarega WebStudio